Włączanie i wyłączanie filtru SafeSearch
Filtr SafeSearch pomaga blokować obrazy nieodpowiednie lub przeznaczone dla osób pełnoletnich, tak by nie pojawiały się w wynikach wyszukiwania Google. Nie jest on dokładny w stu procentach, ale pomaga uniknąć większości materiałów dla dorosłych.
Włączanie i wyłączanie filtru SafeSearch
- Wejdź na stronę Ustawienia wyszukiwania.
- Odszukaj sekcję „Filtry SafeSearch”.
- Włącz filtr SafeSearch, zaznaczając pole obok „Filtruj wyniki o charakterze jednoznacznie seksualnym”. Włączenie filtru SafeSearch spowoduje usunięcie ze stron wyników wyszukiwania Google filmów i zdjęć o charakterze seksualnym, a także wyników, które mogą zawierać linki do tego rodzaju treści.
- Wyłącz filtr SafeSearch, usuwając zaznaczenie tego pola. Kiedy filtr SafeSearch jest wyłączony, wyświetlane wyniki trafnie odpowiadają zapytaniu. Mogą zawierać treści tylko dla dorosłych, jeśli zapytanie ich dotyczy.
- Kliknij przycisk Zapisz u dołu strony.
Utrzymywanie włączonego filtru SafeSearch
Aby uniemożliwić innym osobom, na przykład dzieciom korzystającym z Twojego komputera, zmianę tego ustawienia, kliknij Zablokuj ustawienia filtra SafeSearch. Dowiedz się więcej o blokowaniu filtru SafeSearch.Zgłaszanie nieodpowiedniej zawartości
Bardzo się staramy, by filtr SafeSearch działał jak najdokładniej, ale czasem obrazy o charakterze seksualnym, przedstawiające na przykład sceny pornograficzne lub nagość, mogą się przez niego przedrzeć. Jeśli masz ustawiony filtr SafeSearch tak, by filtrował wyniki o charakterze jednoznacznie seksualnym, ale nadal widzisz tego typu strony lub obrazy, daj nam znać. Gdy zgłaszasz takie treści, wyjaśnij, dlaczego uważasz, że dany materiał jest nieodpowiedni.
- Wyniki wyszukiwania w sieci: skorzystaj z tego narzędzia do zgłaszania obraźliwych treści.
-
Wyniki wyszukiwania grafiki: kliknij nieodpowiedni obraz, a następnie Prześlij opinię w prawym dolnym rogu panelu z wynikami wyszukiwania grafiki.
Mój filtr SafeSearch ciągle się wyłącza
Jeśli pliki cookie są włączone na komputerze, filtr SafeSearch powinien być włączony. Po usunięciu plików cookie ustawienia filtru SafeSearch mogą zostać zresetowane.
Dostawca usług internetowych lub administrator sieci może zastąpić Twoje ustawienie filtru SafeSearch swoim własnym. Jeśli masz wrażenie, że wybrane ustawienie filtru SafeSearch nie jest stosowane do wyników wyszukiwania, skontaktuj się ze swoim dostawcą usług internetowych lub administratorem sieci, by dowiedzieć się więcej.
Więcej wskazówek zachowania bezpieczeństwa w internecie
Filtr SafeSearch to jedno z wielu narzędzi, które mogą zwiększyć bezpieczeństwo Twoich bliskich podczas przeszukiwania sieci. Więcej wskazówek dotyczących bezpieczeństwa rodziny w internecie znajdziesz w Centrum bezpieczeństwa Google.